- Reklama -peníze

4 rady pre navrhnutie efektívnej a funkčnej reštauračnej kuchyne

Pri otváraní reštaurácie človek myslí na množstvo vecí. Od lokality, dizajnu cez dobrých kuchárov a dodávateľov potravín až po budovanie značky, webové stránky či sociálne siete. Na tú najdôležitejšiu vec, skutočne dobre zostavenú kuchyňu, sa často nekladie až tak veľký dôraz. Tento článok vysvetľuje, prečo je to tak veľmi významné a ukazuje cestu, ako na to.

Možno otvárate svoju prvú a možno už piatu reštauráciu. Možno ju navrhujete úplne celú nanovo, možno len rekonštruujete pôvodnú. V každom prípade, tie najpodstatnejšie záležitosti, na ktoré sa oplatí zamerať, sú vždy rovnaké. Jednou z nich je práve princíp čo najvyššej efektivity a funkčnosti kuchyne. Dôvod je jednoduchý. Obľúbená reštaurácia či akékoľvek iné gastro zariadenie vďačí za svoj úspech vo veľmi veľkej miere práve skutočne dobre navrhnutej, funkčnej a efektívnej kuchyni.

Čo si pod tým predstaviť? Kvalitné gastro vybavenie a dobre zorganizovaný pracovný priestor? Detailne si to opíšeme pomocou 4 dôležitých rád. Ale už teraz môžeme prezradiť, že sa to týka celkového fungovania kuchyne, od A po Z. Od plynulého priebehu prevádzky až po funkčné obalové materiály. Všetko, čo vás zachráni od nedbalo navrhnutej reštauračnej kuchyne, ktorá by veľmi pravdepodobne viedla k nespokojným zamestnancom, zákazníkom rozladeným kvalitou vašich služieb a neúspešnému podnikaniu. Nepreháňame, tak veľmi je dobre navrhnutá kuchyňa dôležitá. Pozrite sa teda spolu s nami, ako na to:

Tieto rady vám zaručia funkčnú a dobre fungujúcu reštauračnú kuchyňu

1.   Myslite na efektívnosť:

Jeden z najdôležitejších bodov je vytvoriť plynulý tok prevádzky. Konkrétne ide o dosiahnutie maximálnej ergonómie, zladenie priestoru s vašimi potrebami a to všetko v čo najviac funkčnej podobe s maximálnym využitím daného priestoru. Vo výsledku ide o to, že všetko má svoje miesto; pri práci nikto do nikoho ani ničoho nenaráža, potrebné cesty sú voľné; veci, ktoré potrebujete, sú vždy po ruke; sklady sú blízko; chladničky sú priestranné a človek zbytočne nestráca čas. Skrátka, všetko funguje ako po masle. Nehovoriac o kvalitných spotrebičoch, na ktorých fungovanie sa môžete vždy spoľahnúť.

Ak ste v tomto obore nováčikom, určite neurobíte chybu, keď sa obrátite na odborníkov, ktorí vám pomôžu vytvoriť kuchyňu presne podľa vašich potrieb a samozrejme v rámci rozpočtu.

2. Poznajte pracovný postup:

Či už budete oslovovať odborníkov alebo nie, ten najdôležitejší človek v kuchyni bude váš šéfkuchár. Preto vám môže veľmi pomôcť pri určovaní toho, čo je pre vašu kuchyňu dôležité, pretože on najlepšie vie, ako bude daný priestor využívať. Poradí v konkrétnych otázkach, pretože najlepšie vie, ako bude vyzerať priebeh prípravy jedál a čo je pre jeho plynulosť zaručene potrebné.

Všeobecne sa ale doporučuje veľká miera flexibility pracovného priestoru, ktorá sa môže meniť nielen počas dňa, ale aj počas sezóny (inak sa kuchyňa využíva ráno či večer a inak v lete ako v zime).

3. Nezabudnite na bezpečnosť a pohodlie:

Bezpečné a pohodlné prostredie by malo byť pre vašich zamestnancov samozrejmosťou. Čo to konkrétne znamená v prípade reštauračnej kuchyne?

  • vždy voľné únikové cesty
  • protišmyková podlaha
  • voľné cesty k často používaným zariadeniam
  • správne umiestnené odpadkové koše
  • efektívny systém fungovania na pracovisku, ktorý zahŕňa ľahké udržovanie čistoty, minimalizuje pracnosť a podporuje hygienicky zdravé prostredie

4. Dostatok úložného priestoru:

Pre čo najlepšie zvládanie hektického tempa obedového času je kľúčové správne uloženie všetkého potrebného kuchynského príslušenstva tak, aby ste nestrácali ani sekundu navyše. Preto, aby mohlo byť všetko uložené prehľadne a funkčne, je dôležité, aby všetko malo svoje miesto. V žiadnom prípade nemôžete vykladať štyri hrnce, aby ste sa dostali k piatemu – to sú záležitosti, ktoré si v dobrej reštaurácii jednoducho nemôžete dovoliť.

Related Articles

- Advertisement -pr článek

Mohlo by Vás zajímat