- Reklama -peníze

Gastro vybavenie: 8 trikov, ako ušetriť energiu v reštaurácii

So stúpajúcimi cenami energií či paliva sa otázka šetrenia dostáva do povedomia ešte omnoho intenzívnejšie. iac sa to však dotýka väčších firiem, ktorých spotreby sú násobne väčšie. Gastro vybavenie a samotné fungovanie prevádzky si vyžaduje množstvo spotrebovanej energie. Ako ušetriť energiu v reštaurácii a správať sa tak viac ekonomicky pri prevádzke aj donáške?

Základné triky pre úsporu energie a vody

Prvým trikom pri úspore energie je zavedenie efektívneho hospodárenia. Ide o jednoduchý princíp, ktorý je založený na monitorovaní a následnom regulovaní spotreby. Pre reštaurácie to napríklad znamená sledovanie spotreby jednotlivých spotrebičov. Gastro vybavenie ako také je nákladným komponentom, no kúpou úspornejších spotrebičov viete dlhodobo ušetriť množstvo financií pri prevádzke. Na druhej strane sa efektívne hospodárenie týka aj donášky – napríklad zvolené obalové materiály a efektivita donáškových služieb.

Ďalším skvelým trikom na redukciu spotreby energie je sledovať si spotrebu. Je potrebné za jednotlivé fakturačné obdobia za posledných 2 až 3 rokov sledovať jednotlivé energetické médiá ako je elektrina, teplo a plyn. Najlepšie je údaje štatisticky vyhodnotiť, z čoho získate aj prehľad o vašej dennej spotrebe a budete vedieť, kde je potrebné ubrať. Medzi konkrétne triky patrí napríklad pravidelné odmrazovanie mrazničky alebo využívanie modelov s technológiou no frost.

Medzi praktické tipy na úsporu vody patria napríklad pákové batérie, ktoré výrazne skracujú čas potrebný na nastavenie požadovanej teploty. Pri úspore tepla je nevyhnutné využívať termoregulačné ventily, no výhodou môže byť aj centrálna regulácia vykurovania. Ďalší spôsob šetrenia energie v reštaurácii predstavuje umývačka riadu, ktorá spotrebuje výrazne menej vody ako klasické umývanie. Taktiež je skvelým trikom využitie perlátora, ktorý vodu prevzdušní.

Skvelou voľbou pre šetrenie v prevádzke je aj inštalácia úsporného splachovania, ktoré tiež pomáha pri eliminácii množstva spotrebovanej vody. Ako naopak môžete ušetriť pri prevádzke? Ako znížiť spotrebu pri ohrievaní a aj tak zaručiť, že menuboxy udržia jedlo v optimálnej teplote? Akú výhodu majú eko obaly alebo napríklad drevený riad?

Šetrenie aj pri donáške

Šetrenie sa dá dosiahnuť aj pri donáške. Energiu ušetríte, ak zvolíte kvalitné obalové materiály, ktoré udržia jedlo teplé a zdravotne nezávadné. Najviac sa využívajú klasické menuboxy, no na trhu dnes nájdeme aj eko obaly vo forme biologicky rozložiteľných materiálov. Každá reštaurácia by totiž mala v ponuke mať aj eko obaly ako jednu z alternatív. Menuboxy je potom dobré vložiť do termoregulačných obalov, ktoré zabezpečia udržanie optimálnej teploty. Tak ušetríte, pretože jedlo pripravíte teplé a nebudete ho musieť zohrievať.

So zvyšovaním povedomia o ekologické témy nastáva problém pri recyklácii klasických mastných plastových obaloch a tak sa do popredia dostávajú ekologické obalové materiály. Medzi takéto varianty patrí aj drevený riad, ktorý je náhradou za klasický plastový príbor. Výhodou je, že drevený riad omnoho menej zaťažuje životné prostredie a po umytí sa dá použiť aj viackrát.

V rámci donášky je tiež účinné využívať aj iné formy dopravy ako autá. Takýto systém sa osvedčil najmä vo väčších mestách, kde sa jedlo vo veľkom rozváža aj prostredníctvom elektrických kolobežiek či bicyklov. Aj v tomto prípade ide o ekologickejšiu a aj ekonomickejšiu voľbu. Takýto systém navyše prináša možnosť brigády aj pre sociálne slabšie osoby alebo možnosť privyrobenia si pre študentov.

Related Articles

- Advertisement -pr článek

Mohlo by Vás zajímat