Súvislosť medzi Helicobacter pylori a rakovinou žalúdka
Helicobacter pylori je rozšírenou baktériou. Mnoho ľudí je infikovaných touto baktériou bez toho, aby pociťovali akékoľvek prejavy. Helikobakter príznaky skrýva. Pre niektorých však môže dlhodobá a neliečená infekcia viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane rakoviny žalúdka.
Helikobakter poškodzuje žalúdočnú sliznicu, čím spôsobuje zápal, ktorý sa s časom môže zhoršiť a viesť k vredu alebo rakovine.
Rizikové faktory
Kým infekcia Helicobacter pylori zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, existujú aj niektoré ďalšie faktory, ktoré môžu toto riziko.
- Dedičnosť
Ľudia, ktorí majú rodinnú anamnézu rakoviny žalúdka, majú vyššie riziko jej vývoja.
Stravovacie návyky
Strava bohatá na solené a údené potraviny a chudobná na ovocie a zeleninu môže zvýšiť riziko rakoviny žalúdka. To isté platí aj o konzumácii alkoholu.
- Fajčenie
Je dôležité poznamenať, že prítomnosť jedného alebo viacerých rizikových faktorov neznamená, že sa u vás musí toto závažné ochorenie rozvinúť. Mnohé z nich však viete ovplyvniť a snažiť sa zamerať na prevenciu. V rámci prevencie sa snažte upraviť stravovacie návyky. Obmedzte konzumáciu alkoholu a fajčenie. Preventívne môžu pôsobiť aj prírodné doplnky stravy podporujúce zdravie tráviaceho traktu. Snažte sa tiež eliminovať stres a snažiť sa byť aktívni.
Dôležitá je tiež skorá diagnostika. Ak máte príznaky, ako sú chronické bolesti brucha, nevoľnosť, strata chuti do jedla, nevysvetliteľná strata hmotnosti alebo iné príznaky súvisiace s trávením, mali by ste navštíviť lekára.