- Reklama -peníze

Helicobacter pylori a rakovina žalúdka: Súvislosť a rizikové faktory

Súvislosť medzi Helicobacter pylori a rakovinou žalúdka

Helicobacter pylori je rozšírenou baktériou. Mnoho ľudí je infikovaných touto baktériou bez toho, aby pociťovali akékoľvek prejavy. Helikobakter príznaky skrýva. Pre niektorých však môže dlhodobá  a neliečená infekcia viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane rakoviny žalúdka.

Helikobakter poškodzuje žalúdočnú sliznicu, čím spôsobuje zápal, ktorý sa s časom môže zhoršiť a viesť k vredu alebo rakovine.

Rizikové faktory

Kým infekcia Helicobacter pylori zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, existujú aj niektoré ďalšie faktory, ktoré môžu toto riziko.

  • Dedičnosť

 Ľudia, ktorí majú rodinnú anamnézu rakoviny žalúdka, majú vyššie riziko jej vývoja.

Stravovacie návyky

Strava bohatá na solené a údené potraviny a chudobná na ovocie a zeleninu môže zvýšiť riziko rakoviny žalúdka. To isté platí aj o konzumácii alkoholu.

  • Fajčenie

Je dôležité poznamenať, že prítomnosť jedného alebo viacerých rizikových faktorov neznamená, že sa u vás musí toto závažné ochorenie rozvinúť. Mnohé z nich však viete ovplyvniť a snažiť sa zamerať na prevenciu. V rámci prevencie sa snažte upraviť stravovacie návyky. Obmedzte konzumáciu alkoholu a fajčenie. Preventívne môžu pôsobiť aj prírodné doplnky stravy podporujúce zdravie tráviaceho traktu. Snažte sa tiež eliminovať stres a snažiť sa byť aktívni.

Dôležitá je tiež skorá diagnostika. Ak máte príznaky, ako sú chronické bolesti brucha, nevoľnosť, strata chuti do jedla, nevysvetliteľná strata hmotnosti alebo iné príznaky súvisiace s trávením, mali by ste navštíviť lekára.

Related Articles

- Advertisement -pr článek

Mohlo by Vás zajímat