- Reklama -peníze

Čo do chladničky patrí a nepatrí? Kam sa má ideálne uskladniť zelenina a ovocie? Alebo ako si zariadiť úložné priestory v kuchyni?

To sú časté otázky pri zariaďovaní, ale aj bežnom vedení kuchyne. Spísali sme pre vás návod, kam čo patrí a ako si kuchyňu usporiadať. Pokračujte v čítaní.

Viete, že…
čo sa raz rozmrazí, už sa nemá znova zamrazovať. Preto je dobré všetko porciovať na jednotlivé dávky, ktoré sa v prípade potreby vyberú a nemusia sa rozmrazovať všetko. Pri zamrazovaní je dobré všetko napísať dátumom, kedy sa zamrazovalo. Budete tak mať prehľad, ako dlho to v mrazničke je.

4 základné zóny, kam ukladať potraviny

  1. suchá – teplota 18 – 20 ºC, sú to miesta ako špajza, skrinka kuchynskej linky, suchá zóna sa hodí na korenie, múky, strukoviny, čaje, kávu, cestoviny alebo pečivo
  2. chladná – sem patria miesta ako pivnica alebo pivnica s teplotou okolo 12 ºC a väčšou vlhkosťou, tu sa skladujú zemiaky, zelenina, ovocie
  3. chladená – túto zónu vytvára chladnička, kde sa skladuje všetko od mäsa, vajec, mlieka, údenín, hotových pokrmov, ktoré sa musia rýchlo spotrebovať
  4. mraziaci – mraznička s teplotou pod -18 ºC, tu sa ukladajú potraviny ako mäso, zmrzliny, ovocie, zelenina alebo nanuky

Viete, čo do chladničky nepatrí?
Nie je dobré všetko skladovať v chladničke. Napríklad niektoré druhy ovocia a zeleniny. Niektorým druhom týchto potravín vadia teploty pod 10 ºC, náchylné je predovšetkým tropické ovocie ako je ananás, banány, mango alebo napríklad paradajky, baklažán alebo cuketa. Tieto potraviny patria do misy a vonkajšej teploty.

Rovnako tak do chladničky nepatria zemiaky, cibuľa ani cesnak. To patrí do špajze, pivnice alebo chladného miesta, kde nezačnú klíčiť. Trik pre cesnak. Aby cesnak vydržal čo najdlhšie, môžete ho rozobrať na jednotlivé strúčiky, zavrieť do pohára a dať do chladničky.

Ako si zariadiť špajzu?
V špajze sa uchováva väčšina potravín, ktoré máme doma. Preto je potrebné mať miesto, kde bude všetko prehľadné, po ruke a bude v tom systém. S tým vám pomôžu regálové systémy. To sú jednoduché regály s policami, ktoré si môžete ľubovoľne nastaviť do požadovanej výšky.

Výhodou regálov je aj ich možnosť o doplnení rôznymi prvkami ako sú háčiky, prepážky alebo drôtené koše. Vďaka tomu vzniká priestor na uskladnenie drobných vecí a potravín. Rovnako tak prekážky umožnia jednu policu rozdeliť do niekoľkých menších častí, čo napomôže k prehľadnosti uskladnených potravín.

Policové regály môžu siahať až k stropu a celkovo sa prispôsobiť danému priestoru, mať rôzne nosnosti políc a taktiež môžu byť z rôznych materiálov. Na výber sú kovové regály, ale aj drevené alebo plastové. Materiál sa potom volí podľa typu uskladnených vecí.

Čo do pivnice?
Pokiaľ patríte medzi šťastlivcov, ktorí majú pivnicu, potom máte ideálne miesto na uskladňovanie trvanlivých potravín ako sú zemiaky, cibuľa alebo konzervy či zavareniny. Pivnica je skvelým miestom pre malinovky, mušty, pivo alebo víno. U vína však platí, že naň nesmie svietiť priame svetlo a nesmie v pivnici dochádzať k teplotným výkyvom.

Related Articles

- Advertisement -pr článek

Mohlo by Vás zajímat