- Reklama -peníze

Plnoautomatický kávovar, pákové kávovary či frenchpress, poradíme vám, ktorá káva sa najlepšie hodí k vášmu kávovaru.

Plnoautomatické kávovary, pákové kávovary, frenchpress a jednotlivé spotrebiče na prípravu kávy si vyžadujú špeciálnu kávu. Viete v čom spočíva jej čaro?

Nemáte priestor na to, aby ste si do vašej domácnosti zadovážili plnoautomatické kávovaryalebo pákové kávovary? No napriek tomu, by ste si radi doma vychutnali kvalitnú kávu?

Dobrou alternatívou môžu byť kapsulové kávovary, ktoré sú menšie alebo moka kanvičky či frenchpress. A práve frenchpress je obľúbenou možnosťou, ktorú si volia tí, čo si radi vychutnajú kávu v takej kvalite ako by bola z plnoautomatického kávovaru.

Výber správneho frenchpressu

Plnoautomatický kávovar je určite zložitejšie vybrať ako frenchpress, avšak aj pri tomto variante si treba dať záležať na základných vlastnostiach.

Materiál

Prvou dôležitou vlastnosťou je materiál, ktorý bol na výrobu použitý. Najdôležitejšia časť frenchpressu je varná nádoba a tá je najčastejšie vyrobená z borosilikátového varného skla. Existujú však aj iné alternatívy ako je polykarbonát, ktorého výhodou je to, že je odolnejší voči rozbitiu a tým pádom vám vydrží viac. Ďalšia vynikajúca možnosť je nerezová varná nádoba, ktorá je odolná a naviac nápoj udrží horúci aj dve hodiny.

Veľkosť

Veľkosť je veľmi dôležitým faktorom pri výbere správneho frenchpressu pre vás. Záleží na tom, či si kávu budete pipravovať len pre seba, vtedy vám postačí len malá nádoba na jednu až dve šálky. Takýto frenchpress má objem približne 100 – 200 ml.

Pokiaľ ste v domácnosti viacerí alebo častokrát hostíte návštevu, ktorá si pochutná na dobrej káve s vami, tak potom by ste mali siahnuť po väčšej varnej nádobe. Ideálne, aby mal aspoň 500 – 600 ml. Avšak všetko záleží na tom, akú veľkú kávu budete pripravovať, ak budete robiť klasické espresso, mohlo by vám vyjsť až 6 porcií kávy naraz.

Ako pripraviť skutočne kvalitnú kávu vo frenchpresse?

Napriek tomu, že ste si vybrali naozaj dobrý frenchpress, ani ten neuvarí lahodnú kávu sám. Toto všetko potrebujete k tomu, aby ste dosiahli skutočné potešenie vo forme espressa.

Voda

Voda je dôležitým základom pre akúkoľvek kávu, či na prípravu využívate pákové kávovary alebo akýkoľvek iný spotrebič. Pred tým, ako vodu použijete priamo z kohútika, ochutnajte ju. Mala by mať všeobecne dobrú chuť, ktorá nezapácha a nemá zakalený charakter.

Aby ste použili čo najkvalitnejšiu vodu, zaobstarajte si konvice s filtrom. Taktiež aj teplota vody pri zalievaní frenchpressu je dôležitá, ideálna teplota je 90 stupňov Celzia.

Káva

To najdôležitejšie prichádza nakoniec. Základom pre chutnú kávu sú samozrejme kávové zrná. V prvom rade musia byť vždy čerstvo pomleté. A preto je dôležité, aby ste mali aj kvalitný mlynček, s ktorým si kávové zrná nameliete tesne pred prípravou. Nekupujte si vopred namletú kávu, táto káva stráca akýkoľvek chuťový profil a ľahko sa zvetráva.

Avšak aj výber kávy je veľmi dôležitý. Všetko záleží od správneho praženia. V prípade, že sa chystáte kupovať si kávové zrná na výrobu kávy cez frenchpress, vyberajte kávu, ktorá je svetlo pražená. A vyhnite sa aj káve so zemitou príchuťou.

Naopak, ak sa chystáte urobiť kávu v kávovare, mali by ste zvoliť stredne praženú kávu, tá je na prípravu espressa najlepšia.

Related Articles

- Advertisement -pr článek

Mohlo by Vás zajímat