- Reklama -peníze

Nádoby na uskladnenie potravín. Aký materiál si vybrať?

Vzhľadom k tomu, že viac ako tretina potravín určená na konzumáciu sa každý rok vyhodí, je dôstojným cieľom nájsť spôsoby, ako pomôcť toto číslo zmenšiť. V malom meradle môžeme urobiť jeden krok, a tým je správne skladovanie potravín. Aký materiál si však zvoliť na uchovávanie potravín vzhľadom k udržaniu ich čerstvosti a ochrany životného prostredia?

Mnohonásobné využitie

 Nádoby a dózy sa používajú na skladovanie potravín, ale majú tiež dekoratívne použitie. Skvele sa hodia ako dekoratívny prvok, ktorý bude dopĺňať poličku, v ktorej sa vynímajú omáčniky po starej mame alebo vonné sviečky. Môžete si vybrať z rôznych štýloch, či už ide o podlhovasté nádoby, nádoby s kužeľovým vrchom, otvoreným vrchom alebo zasúvacím krytom. Od fazule po polievky a dokonca aj dezerty, existuje toľko skvelých potravín, ktoré sú v týchto dňoch balené v plechovkách. Pravdepodobne už viete, že sa dajú pomerne ľahko recyklovať. Fungujú pre remeselné využitie, úložné riešenia pre potraviny, ale dokonca aj ako úložisko pre náčinie. Nádoby majú toľko využití, že už nikdy nebudete chcieť žiadnu vyhodiť.

Pozor na plasty

Plastové nádoby sú nepochybne pohodlné. Sú ľahké, ľahko prenosné a pri páde sa nerozbijú. Plasty sú však veľkým environmentálnym problémom. Ohromujúce množstvo tohto plastu sa buď nedá recyklovať vo väčšine komunálnych recyklačných programov, alebo sa jednoducho nerecyklujú. Ďalším veľkým problémom plastových nádob sú zdravotné riziká, ktoré boli zaznamenané pri ich zahrievaní. Obsahujú dva typy zmäkčovadiel, ktoré držia ich tvar, a to bisfenol-A (BPA) a ftaláty. Tieto látky sú považované za „endokrinné disruptory“, čo znamená, že napodobňujú ľudské hormóny a môžu spôsobiť chronické zdravotné riziká. Tie sa môžu pri zahrievaní z plastu vylúhovať do jedla alebo nápoja. Preto sú vhodnejšie plastové dózy na sypké potraviny, ako sú bylinky, čaj alebo káva než na ohrievanie jedla.

Sklenené nádoby

Na rozdiel od plastových a kovových nádob, sklenené misky ponúkajú maximálne pohodlie v kuchyni. Nezohrievajú sa ako kovové misky a tiež sa ľahko nespália ako ich plastové náprotivky. Sú ideálnou voľbou na zaváranie.

Kovové  nádoby

Kovové nádoby majú  vynikajúcu udržateľnosť. Ich pevnosť z nich robí ideálnu voľbu na balenie a ochranu domácich a remeselných výrobkov. Jednou z konkrétnych výhod kovových obalov je že bez ohľadu na to, aký produkt je zabalený v plechovke, je po použití produktu plne recyklovateľný.


Tip redakcie: Hľadáte inšpiráciu a moderné trendy?


Related Articles

- Advertisement -pr článek

Mohlo by Vás zajímat